Avgifter

Många kreditkort leverantörer tar i avgifter för köp av mer än 200, oavsett om du betalar med kreditkort. Utgifterna är ofta första satsen från förfallodagen genom kreditgivare ger dig en räntefri kredit på inköp. Längden på räntefria perioden varierar, men 45 dagar är inte ovanligt. Det ger dig möjlighet att låna pengar “gratis ” i räntefria perioden, så länge du betalar den utestående krediten i sin helhet på den första utbetalningen på förfallodagen. Den uttag eller överföring av kontanter från kreditkort för att betala är ofta en kontant avgift, plus en procentuell avgift. För uttag eller överföring från kreditkort, är du med andra ord ut höga avgifter.

Beställningar utomlands – växelkurs och lokal avgift på kreditkort

Många handlare utomlands ger dig möjlighet att betala i norska kronor, men tänk på att när du får en dålig växelkurs. Det kan också hända att handlaren kräver en lokal avgift. Men du bör alltid informeras om växelkursen och andra avgifter i förväg, så du kan välja att avstå från köpet. Avgifterna kommer också att visas på kvittot.

Du har rätt att betala i lokal valuta, om du föredrar. För Visa och MasterCard används omräkningskursen på likviddagen, respektive. Visa International och MasterCard kreditkort International plus. Dessutom finns det ofta en valutarisk premie i procent som banken ger. Har säljaren du inte dessa möjligheter eller om du tror att du debiteras för en olaglig avgift kan du klaga till banken eller finansbolaget när du kommer hem.